My red map


visited 47 states (20.8%)
Try Neptyne, the programmable spreadsheet

petek, 26. februar 2016

Sevilla: Real Alcazar & Katedrala

Ne glede na to, zakaj si prišel v Seviljo in koliko časa tam imaš na razpolago, sta dva "objekta", ki ju definitivno moraš v Sevilji ogledat - to je Kraljev dvorec Real Alcazar in seviljska katedrala z zvonikom Giraldo. Giralda in Alcazar sta vpisana v seznam svetovne dediščine UNESCO, vredna sta pa obiska ne zaradi tega, temveč zaradi svoje lepote in posebnosti.
Seviljska katedrala 
Ko greš mimo Kraljevega dvorca v Sevilji, sploh ne veš, da se kaj takega skriva za zelo visokim obzidjem. Obzidje in hiše okrog njega tvorijo ulice, mesto in moraš prav pogledati na zemljevid da veš, da je tu nekje dvorec. Ne moreš ga slikati kot stavbo, ker se skriva za obzidjem in še tam je to skupek sten, prehodov, zgradb. Nikakor in nikjer ne vidiš stavbe v celoti. Še največ predstave imaš, ko pogledaš na dvorec iz notranjih vrtov. 
Vhod v Alcazar Puerte de Leon
Vhod v Real Alcazar je na trgu Triunfo, v bližini katedrale. Vstopnina je 9 €, odprto je od 09.30 do 17.30, jaz bi rekla, da za ogled potrebuješ najmanj 2 uri, vse tja do 4 ur.  
Nekoč mavrska palača je v 13.stoletju postala rezidenca Kastiljskih kraljev. Sedanjo palačo so gradili na mestu bivše, še iz leta 712, palače Al Muwarak. Gradnja palače se je začela leta 1181 še v času dinastije Almohadov med mavrsko vladavino.  Palačo so gradili in urejali še naslednjih 500 let, zato združuje tako mudejar slog kot renesanco. Vse od mavrskih časov in do sedaj vsaka civilizacija, vsaka kultura, ki je vladala na Iberijskem polotoku, je izbrala Kraljevi Alcazar Sevilje kot prestolnico svoje kraljevine in tako so pustili večni sled njihovega časa v arhitekturi in drugi zapuščini tega neverjetnega spomenika.
fasada dvorca Kastiljskega Kralja Don-a Pedro
 Kraljevska palače je razdeljena na dva nivoja - spodnji, pritličje, kjer je še mavrska palača, zgornje nadstropje pa je del gotske palače. Tudi to je neobičajno, ker v palači ni nikjer pohištva, vidimo samo stene, poslikave, okrasna keramika. In že s tem je fenomenalno. S pohištvom najbrž bi bila pravljica 1000 in 1 noč. En del zgornje palače, ki ni za ogled, dejansko uporablja španska kraljeva družina ob svojih obiskih v Sevilji. Tako ta dvorec velja kot najstarejši še v uporabi kraljev dvorec v Evropi.
Najprej preko dvorišča Lovcev (Patio de Monteria) se pride v Pravosodno dvorano na levi strani in Patio del Yeso še iz časov Almohadov, najstarejši del dvorca.

Jaz zavijem desno v relativno novi del dvorca v Salon Admiralov in Salo Audiencij. Tukaj je oltar iz 16 stoletja Madona, pokroviteljica mornarjev. Uprizorjeno je, kako Sveta Deva pokriva s svojim plaščem in čuva Kolumba in Amerigo Vespucci.
Presenetljivo, da je Sevilja, ki sploh ne leži ob morju, v času svojega najboljšega razvoja - v 16. stoletju - bila pristanišče svetovnega pomena, kjer je ostala velika večina zakladov, ki so ji pripeljali konkistadorji iz Novega Sveta. V dvorani Admiralov je pravzaprav bila ustanovljena Hiša trgovine z Indijami, od tukaj se je nadziralo trgovanje med Španijo in Novim Svetom. Ravno v tej dvorani so načrtovali pot okoli sveta Amerigo Vespucci, Magellan in El Cano. Tukaj je Juan de la Cosa naredil prvi zemljevid sveta.
Leseno stopnišče v zgornji del dvorca - stena ob stopnišču je v celoti pokrita keramičnimi ploščicami. Azulejos-ploščice so kakor nove, svetlikajoče se in še vedno nasičenih barv. Lev s krono, podoba dvorca - težko, da ne bi uganili, kaj je Alcazar.
 Sedaj je v zgornjih dvoranah razstava keramike, ki je bila svoj čas zelo pomembna za trgovanje. Vozili so jo celo v Ameriko, tudi kot posode za lokalne izdelke - olje, vino...
Prehod od enih sobah do drugih. Kljub načrtu dvorca, včasih sploh ne veš, kje se najahajaš, še dobro, da je vse označeno. Vsekakor pa ne moreš vsega ogledati, enostavno ne moreš se sprehoditi skoti vse dvorane, zagotovo nekaj izpustiš v labirintu prehodov.
Žal mi je, da ni pohištva, pa čeprav novih ponaredkov, da bi si lažje predstavljali, kako je bila palača opremljena v času blišča in sijaja. Samo v opisu lahko preberem, da spalnica kralja je bila ločena na dva dela s tapetami in zavesami, nekakšna predsoba in sama spalnica.
Kraljeva spalnica
Dvorišče Lutk je manjše in je tako poimenovano samo zaradi dekorativnih poslikav v obliki glav lutk. Tukaj po naročilu kralja Pedra I so zadavili njegovega brata Fadrique. Za dodati je to, da je tudi samega Pedra pozneje ubil njegov brat. Take navade....
Patio de las Munecas

Eden najlepših kotičkov Alcazarja so čarobni sobane dvorca kralja Pedro I. Zanimivo je, da so vse sobe brez vrat, samo prehodi. Kako so živeli brez zasebnosti vse kralje in kraljične? Srednjeveški Big brother?
Vsaka dvorana je nekaj posebnega, ogromno je lepih poslikav in dekoracij. Kakor, da bi bili v pravljici...

Ostaneš z odprtimi usti, ko zagledaš fenomenalno lep strop-kupolo v dvorani Ambasadorjev. Ni besed, le blišč in lepota. Natančna izdelava, nasičene barve, presenetljivo in impresivno.
Dvorana Ambasadorjev je bila uporabljena tudi kot sobana, kjer je bil prestol kralja Don-a Pedro I. Kvadratne oblike sobe ponazarja Zemljo, kupola pa naj bi bila Vesolje.

Dvorišče deklet - Patio de las Doncellas - čudovit, prelep, nežen kotiček dvorca s svojim vrtom in bazenom. Ravno tu v zgornjem nadstropju še vedno živijo španski kralji, ko so na obisku v Sevilji.
Obstaja legenda, da so mavri v času svoje vladavine zahtevali kot poklon 100 deklet od krščanskih kraljev in na tem dvorišču je potekal nekakšen ogled deklet. Srednjeveški Miss Alcazar... Pedro I, čeprav je bil Kastilski kralj, je tudi imel navade sultana.


Del dvorca s gotskimi srednjeveškimi arkadami je najnovejši del dvorca, ta del je dvorec Karla V. 
kapela Gotskega dvorca
Sala z tapiserijo 18. stoletja, na slikah je uprizorjeno kako je Španija osvojila Maroko. Zgodovinsko kolo se obrača.
 Skozi okna galerije se že vidijo vrtovi Alcazarja. Nisem še ogledala vsega v dvorcu, a sonce kliče ven na zrak...
V vodnjaku Mercurja je precej ribic, celo kar precej velikih. Vodnjak je bivši bazen, tukaj se zbira deževnica iz rimskega akvaduka. Od tukaj se v glavnem speljan sistem zalivanja vrta Alcazarja.
 Vrtovi Alcazarja so razdeljeni na več delov, od zelo umetnih in popedenanih bližje dvorcu do skoraj povsem zapuščenega in "divjega" v najbolj od dvorca oddaljenem delu za Grotto Galerejo. V vrtovih je tudi ogromno skrivnostnih kotičkov. 100 deklet so se le morale nekam skriti :)

V vrtovih je za nas neobičajno sožitje palm in sadnih dreves. Bilo je lepo in fino dišalo :) Palme so tanke in visoke, vrh je nekje visoko v nebesih. Vrt je pravi labirint iz zimzelenih rastlin. V Ženskem vrtu vsako uro je mogoče poslušati glasbo ...
Jardin de las Damas

Vrt je čudovit, poln vrtnic, dreves mandarin, pomaranč, limon, takih in drugačnih palm, med katerimi se sprehajajo pavi. Vrtovi so mešanica mavrske, renesančne ter angleške tradicije.


 V vrtovih v bližini dvorca je precej obiskovalcev in le redko kdo zaide bolj daleč. Tu se sprehajam že čisto sama, družbo mi delajo le pavi... Ogromen park in je res čudovit...



Grotto Gallery je ostanek bivšega obzidja dvorca Almohadov. Ko so vrt povečali in postavili obzidje dvorca precej bolj daleč, je postala ta galerija del vrta in lepa razgledna točka nad vodnjaki, vrtovi in sprehajalnimi potkami.


Grotte Gallery


Skozi palme se vidi del samega dvorca. Dvorec je osupljiv, ko si noter, na zunaj se ga sploh nikjer ne vidi dobro...
Še vrt:








Pogled skozi rešetko v Grotto galeriji na vodnjak Mercurja:


vodnjak Mercurja
 Kraljevi medved - kot okras ograje vodnjaka.


 V parku je nekoliko odmaknjen je bar, kjer se lahko malček okrepčamo. Pred izhodom iz dvorca skoraj pomotoma zavijem v še eno dvorišče dvorca. Skozi drugi izhod pridem do trgovine s spominki.
 Na koncu pa se znajdem v dvorišču zastav - Patio de Banderas, tisti, ki sem vanj že večkrat pokukala, ko sem se sprehajala mimo Alcazarja. Tu je izhod. In tu že vidim moj naslednji cilj - Giralda.
Patio de Banderas

Nadaljujem dan v katedrali. Seviljska stolnica Svete Marije je ponos in top znamenitost ne samo Andaluzije, temveč celotne Španije. 
Dokazano je, da je ta veličastna katedrala največja gotska cerkev na svetu. Nekje so izračuni, ali nima morda katedrala v Sevilji največjo prostornino, celo več kot cerkev Sv. Pavela v Londonu in Sv. Petra v Vaticanu. Ne vem, kako je s temi meritvami, katedrala je ogromna in imajo celo plaketo od knjige rekordov Guinnessa.
Na vhodu v katedralo je kopija kipa, ki stoji na vrhu zvonika Giralde. Kip Il Giraldillo predstavlja zmagoslavje krščanske vere.
Zakaj zmagoslavje? Na mestu sedanje katedrale je bila zgrajena mošeja še v mavrskem času. Pozneje, ko so prišli kristjane, je bila mošeja posvečena in so jo še 150 let uporabljali kot krščansko cerkev, dodanih je bilo le malo sprememb. V 14. stoletju je bila mošeja porušena v potresu, tedanji kralji so želeli zgraditi pravo krščansko cerkev, načrti so bili veličastni, gradnja dolga, in šele leta 1507 je bila odprta in posvečena nova veličastna gotska cerkev ogromnih dimenzij in strogih oblik.  Čeprav pozneje se je kupola podrla v še enem potresu, to je bila res neverjetna katedrala. Zunaj prav nikakor je ne moreš videti v celoti.
 Katedrala preseneča tudi znotraj. Ogromne kolone se dvigajo v strop, okrog je več deset kapel in niš, vsaka zase zanimiva in posebna. Stolnicaje bila zgrajena, da bi pokazala svetu bogastvo Sevilje tistih časov.
Jaz sem si želela predvsem na vrh, na Giraldo. Zanimivo, da Giralda je še največji del, ki je ostal od mošeje, je bivši minaret, ki so ga nadgradili in spremenili v zvonik. Sedaj je visok 105 m, širina ene stranice pa je 13 metrov.  Na vrh zvonika vodi klančina in ne stopnice, kot običajno, tako včasih so lahko šli do vrha kar s konji in v polni bojni opremi. Sedaj pa turisti v polni opremi brez težav korakajo na vrh, opremljeni z nahrbtniki, fotoaparati in stojali :).
 Že med vzponom na vrh se odpira pogled na mesto in dele katedrale skozi ozka okna zvonika. Z vsakim krogom vzponom je pogled bolj bogat za kak detajl.
Trg in ulica pred katedralo:
Del katedrale z do potankosti izdelanim gotskim okrasjem:
 Prav z nobene točke pa ne moreš videti katedralo v celoti, tako velika je, samo po delčkih.
 Zvonovi na vrhu:
 Z vrha se odpre čudovit pogled na mesto.
Z vrha se vidijo tudi skrivnosti na strehah :)

Tukaj se vidi še največ strehe katedrale, in še to ni vse. Ne gre v glavo, kako so lahko zgradili nekaj tako velikega.


 Pogled na mesto:
Za kupolo katedrale se vidi Alcazar in dvorišče Patio de Banderas:
Na vrhu študiram, kaj so to za ene cerkvi, ki imajo take špice, ni tega v Sevilji. Dokler se ne spomnim, da je to trg Španije...

 Spodaj v katedrali ni samo ena velika sala za molitev, temveč je več ločenih delov in celo posebnih soban. V enem delu je zbirka kron in draguljev, v drugem delu so na ogled razstave slikarskih del, v katedrali je kar 80 kapel in vsaka zase je umetnina.


 Tu je grob Kolumba, v katedrali pa so pokopani še kralj Pedro I Kruti in še nekaj kraljev....
Oltar katedrale je najdražji oltar med vsemi gotskimi katedralami na svetu - za njegovo okrasitev so porabili 3 tone zlata. Zato ne preseneča, da je oltar zaprt z zelo velikimi vrati. Te pa presune, ko prideš blizu, saj je res izjemno razkošen in bogato okrašen. Ne vem sicer, kako to gre skupaj z zapovedmi o skromnosti....
 Ob izhodu iz katedrale prideš na dvorišče Pomaranč, ki je ostalo v svoji funkciji kot je bilo še v času mošeje Almohadov. Dvorišče se je spreminjalo skozi stoletja, a se še vedno vidijo oboki stare mošeje in vodnjak v centru je tisti, ki so ga uporabljali muslimane za umivanje pred molitvijo.

 Skozi vrata odpuščanja se zapusti dvorišče Pomaranč in katedralo in se znajdem na ulicah Sevilje.
Za ogled katedrale in Giralde potrebujemo okrog 1,5-2 ure, karta stane 9 €. Urnik je dokaj zapleten in različen po dnevih, a v glavnem je odprto med 09.00 in 17.00 uro. Z isto karto je omogočen prost vstop še v cerkev San Salvador. In, ja, definitivno je vredno obiska.

Ni komentarjev:

Objavite komentar